Systemisch betekent dat een medicijn door het hele lichaam gaat, en dus niet alleen op de plek zelf (lokaal) effect heeft.

Antibiotica Corticosteroïden TNF-alfaremmers (biologicals) Dapson

Vitamine A-zuur afgeleiden (Anti-acne-middelen) Hormonale behandeling

Antibiotica

Antibiotica worden voorgeschreven bij HS omdat het een ontstekingsremmend effect heeft en bacteriŽn die HS kunnen verergeren worden verminderd. De meeste patienten met HS zullen met antibiotica worden behandeld. De antibiotica moet je meestal enkele maanden lang slikken (2-4 maanden) om een resultaat te bereiken. Bij een HS in milde vorm krijg je meestal een antibioticum zoals tetracycline, doxycycline of minocycline. Als dat niet voldoende helpt, krijg je andere antibiotica, vaak een combinatie van rifampicine en clindamycine.

CorticosteroÔden

CorticosteroÔden zijn geneesmiddelen die ontstekingen kunnen onderdrukken. Deze middelen kunnen worden voorgeschreven bij een plotselinge, ernstige verergering van de klachten met zeer pijnlijke ontstekingen. CorticosteroÔden onderdrukken het afweersysteem en brengen daarmee de ontstekingen tot rust. Meestal krijg je tabletten, maar het middel kan ook worden ingespoten in de ontsteking. Je gebruikt deze middelen meestal maar kortdurend. Veelal wordt een behandeling met corticosteroÔden toegepast in combinatie met andere systemische therapieŽn zoals antibiotica.

TNF-alfaremmers (biologicals)

TNF-alpha is een eitwit dat ontstekingsprocessen stimuleert. TNF-alfa remmende middelen (biologicals) zijn geneesmiddelen die dit eiwit blokkeren en hierdoor het immuunsysteem onderdrukken waardoor de ontsteking wordt geremd. Een aantal TNF-blokkers zijn bij HS onderzocht en blijken bij matige tot ernstige HS te kunnen worden toegepast. Een van de TNF-blokkers is ondertussen geregistreerd voor de behandeling van HS.

Dapson

Dit geneesmiddel remt de groei van bacteriŽn en is daarnaast ook ontstekingsremmend . Dapson kan worden voorgeschreven als andere therapieŽn niet werken of voor jou niet geschikt zijn.

Vitamine A-zuur afgeleiden (Anti-acne-middelen)

Acitretine is een een preparaat dat van vitamine A-zuur is afgeleid en dat bij HS kan worden ingezet.

Hormonale behandeling

Mogelijk kan de anticonceptiepil met een anti-mannelijk geslachtshormoon bij sommige vrouwen de ernst van HS verminderen.