doubleclick


Een goede verstandhouding met je arts is belangrijk. Als je je op je gemak voelt bij je specialist of verpleegkundige, durf je eerder vragen te stellen. Je krijgt dan antwoorden die je misschien nodig hebt om de behandeling vol te houden. En dingen die niet goed gaan, worden eerder duidelijk. Het is belangrijk om je gesprek met de arts ook goed voor te bereiden, hieronder enkele tips:

Stel een lijstje op Leg je benodigdheden klaarVraag iemand meeLees je in

1. Stel een lijstje op

Maak van tevoren thuis een lijst met vragen en zorgen. Probeer in de weken voorafgaand aan het consult op te schrijven wat je dwarszit. Loop een paar dagen voor je afspraak door die lijst, zodat je de vragen voor jezelf helder hebt.

2. Leg alvast je benodigdheden klaar

Voor het gesprek heb je je afspraakkaart en je agenda nodig. Als je wilt opschrijven wat de arts vertelt, is het handig om ook pen en papier mee te nemen. Mocht je tijdens de afspraak geen tijd hebben om te schrijven, doe het dan direct daarna: de informatie is dan nog 'vers'.

3. Vraag een familielid of vriend mee

Misschien voel je je gesterkt als een familielid of vriend meegaat naar de afspraak. Ook zij kunnen eventueel notities maken. Spreek vooraf met elkaar af wat de rol is van degene die met je meegaat, en wat jij van hem of haar verwacht. Misschien vind je het zelf lastig om vragen te stellen; dan kan je vriend of familielid dat misschien voor je doen. Of misschien wil je alleen emotionele steun. Wees eerlijk en duidelijk over je behoeften. Twee horen bovendien meer dan een.

4. Lees je in

Het is goed om zelf meer over je aandoening te lezen maar wees je er van bewust dat niet alle informatie op het internetr betrouwbaar is. Het is ook belangrijk om terug te lezen wat je arts te zeggen had in de voorgaande gesprekken.