doubleclick


Is hidradenitis suppurativa besmettelijk?

HS is niet besmettelijk. HS wordt veroorzaakt door een ontsteking van de haarzakjes. HS wordt niet veroorzaakt door een infectie (bacteriën of virus).

Kan hidradenitis suppurativa worden genezen?

HS kan vaak niet worden genezen. Gelukkig betekent dit niet dat de huidziekte in alle gevallen steeds erger wordt. Het is belangrijk dat hidradenitis suppurativa tijdig wordt behandeld om de klachten te verminderen en verergering te voorkomen.

Hoe vaak vlamt de ziekte op?

Hidradenitis suppurativa verschilt van persoon tot persoon en uit zich op verschillende manieren. Het varieert dus hoe vaak de klachten terugkomen.

Gaat hidradenitis suppurativa over als ik stop met roken?

Onderzoek laat zien dat er een sterk verband is tussen het krijgen van hidradenitis suppurativa en roken. Roken wordt gezien als de grootste risicofactor voor HS. Maar er zijn nog geen onderzoeken gedaan naar het effect van stoppen met roken. Stoppen met roken is in elk geval goed voor de algehele gezondheid.

Is er een verband tussen hidradenitis suppurativa en kanker?

Het percentage rokers onder mensen met HS is heel hoog. Roken wordt in verband gebracht met meerdere vormen van kanker. Daarnaast is er een verband tussen landurige HS en plaveiselcelcarcinoom (een vorm van huidkanker).

Kun je door af te vallen minder vaak last krijgen van hidradenitis suppurativa?

Overgewicht wordt sterk in verband gebracht met het krijgen van HS. Het lijkt erop dat de klachten verergeren als je te zwaar bent en minder worden als men afvalt . Bij overgewicht is het voor je algehele gezondheid beter om af te vallen.

Is hidradenitis suppurativa erfelijk en kan ik het doorgeven aan mijn kinderen?

Het lijkt erop dat bij HS erfelijkheid mede een rol speelt. Bij ongeveer 30 procent van de patiënten komt de huidziekte in de familie voor.

Mag ik met hidradenitis suppurativa sporten?

Sporten is gezond en helpt je met afvallen. Sommige sporten kunnen pijnlijk zijn. Bepaal voor jezelf waar je je prettig bij voelt.

Bestaat er een zelftest of een bloedtest om hidradenitis suppurativa vast te stellen?

Er is geen bloedtest die HS vaststelt. HS wordt door vragen en lichamelijk onderzoek door een arts vastgesteld.

Is het ook aan te raden om andere kleren te dragen bij hidradenitis suppurativa?

Mogelijk kan het verminderen van wrijving door kleding, denk aan knellend ondergoed, de ernst van HS iets verminderen.